Followers

Tuesday, November 24, 2015

Back to School

Aik baru cuti dah nak kena back to school ke???Ni nak cerita pasal promo 'Back to school'  lahhh...Kat mana- mana  shopping centre termasuk kedai pakaian Hari-Hari tengah buat promosi ni.

Tadi Naza gi pasaraya di AU2,niat memang nak beli keperluan sekolah lebih awal  untuk mengelakkan kesesakan bila dekat-dekat buka sekolah.

Memandangkan Cik Eva tengah bercuti dirumah neneknya, jadi kami bawa Ryan saja.Tapi Cik Eva siap dah pesan dia nak bag My Little Pony yang ada roda. Ok fineee,kalau kena dengan budgetnya, InshaAllah...

Sampai sana terus kami menuju ke ruangan dimana terdapat semua keperluan sekolah.1st, Naza cari bag My Little Pony beroda, RM149.90..gulppppp.memanglah aku tak beli.Mahal kot....Survey-survey dulu.Si Ryan pulak nak bag Transformer yang hampir seratus jugak harganya.Tapi nasib baik Ryan termakan pujukan Naza agar beli 1 bag Ben10 yang ada promo dengan harga RM39.90.Beli bag PERCUMA Bekas air dan makanan.Mujur tinggal 1 set je.Kalau tiada Sale,harga bag Ben10 tu saja Rm59.90 tiada freegift...

Kalau ikutkan hati Naza memang taknak belikan diorang bag baru sebab bag deuter diorang masih nampak baru dan elok walaupun dah 3tahun berkhidmat.Tapi bila dengar keinginan anak-anak, manalah sampai hati kita...

Then misi mencari kasut untuk Ryan, Alhamdullilah jumpa kasut jenama SUPERMAN yang murah hanya Rm19.90 sepasang.Aku grab 2pasang sebab murah...Kasut ni kalau tak silap Naza tahun lepas harganya dalam tiga puluh lebih.Naza Tak kisahlah kasut pesen/season tahun lepas janji kasut baru dan berpatutan.Stokin tebal barbie dan spiderman hanya RM13.90 untuk 3 pasang.Ok sangat tu.

Naza sempat juga survey-survey baju untuk Eicha nanti.Baju kurung je dah dekat RM40 tu tak termasuk kain.Wah baju budak darjah 1 dah dekat RM80.Tu baru sepasang...kalau beli 2 pasang? Korang kiralah sendiri...Kayo yang menjual..

Bab stationery pulak, ada kaler pensil jenama **** harga sampai RM70 lebih.Rasa macam mengarut je, taulah berkualiti tapi untuk budak-budak rasa mengarut sebab kalau bawa kesekolah mesti hilang sebatang dua...Kadang-kadang  hilang terus.Naza belikan Eva& Ryan set color pensil jenama stabilo siap ada pencil 6pcs,pemadam dan pengasah harganya hanya RM10.90...

Kadang-kadang Naza pikir harga-harga barang keperluan sekolah macam tak masuk akal.Contoh macam tadi survey kat online harga bag My Little Pony RM204.90.Kau rasa?????

Bukan mahu berkira dalam bab pendidikan anak-anak tapi selagi boleh berjimat, haruslah berjimat.Kalau billionaire tak kesah lah...


TIPS :
1.Belilah ikut kemampuan jangan ikut nafsu.

2.Gaji bulan ni dah mula kena beli sikit-sikit, jangan tunggu gaji bulan depan sebab bulan depan macam-macam nak kena bayar contoh buku sekolah, yuran tadika, uniform,bayaran van sekolah dan sebagainya..melainkan korang gaji tinggi,ok je...Orang gaji sederhana macam Naza memang kena beli sikit-sikit dulu.

3.Jangan terlalu ikut kehendak anak-anak.Memang anak-anak mahukan barang ikut karakter kesukaan mereka tapi kalau harga melampau pujuklah mereka atau cari dikedai yang jual lebih murah macam Gedung Hari-Hari...

4.Guna semula.Kalau anak-anak yang dah pernah pergi sekolah, kalau ada stationery yang boleh digunakan lagi better tak payah beli lagi contoh seperti bekas pensil, gunting, pembaris, pengasah pensil dan sebagainya.

5.Bag sekolah jangan beli terlalu kecil, pastikan nanti buku-buku sekolah boleh muat masuk dalam bag.

Sekian...





6 comments:

aryan azra said...

betul tu beli ikut keperluan. walaupun murah tapi berkualiti ok juga..

Zie Azi said...

persiapan persekolahan pun dah mahal kan, kena bijak berbelanja jgn ikut perasaan ..hihii

Nadratul Syazwana said...

Time ni lah anak anak nak pow parents kan hihihi.

Naza Raman said...

Mhl tak semestinya bagus

Naza Raman said...

Betul Zie

Naza Raman said...

Adoyai jgn pow makkkk...