Followers

Thursday, January 8, 2015

Bersih Karpet Tanpa Vacum

Salam semua,

Harini nak bebel pasal karpet.Sebenarnya Naza kureng suka pakai karpet/ambal sebab tak suka habuk.Lagipun karpet ni berat dan susah nak basuh sendiri, almaklumlah duduk rumah flat, bilik air sempit nak sidai pun takde tempat.

Tapi mengenangkan anak-anak Naza suka berlari dan melompat-lompat jadi memang kena pakai karpet.Taknaklah pakcik kat rumah bawah naik sound-sound sebab bising bunyi budak berlari-lari..(stress makkk)

Bila dah ada karpet,problem pulak nak membersihkannya.Lagi parah bila takde vacum.Nak bersih guna penyapu,makin sapu makin melekat habuk-habuk.Kami punya karpet warna hitam senanglah nampak habuk-habuk etc.

1day Naza gi Daiso Aeon Wangsa Maju, terjumpalah Carpet Cleaner Tape.Naza pun beli 1 dengan refill sekali.Biasalah daiso semua barang hage RM5.

Cara nak guna pun mudah.Tengok gambar kat bawah tu..Just roll cleaner tu kat karpet.Nanti habuk-habuk,rambut, semua akan melekat ditape yang berpelekat tu.Bila tape dah penuh dengan habuk barulah kita koyakkan tape tu dan sambung roll kat karpet sampai karpet bersih.

Dah hampir 6 bulan Naza pakai cleaner ni memang puas hati.Jimat letrik!
i loike! 1





Anyway tq pada mak mertua Naza yang belanja Naza karpet tu.Ingatkan dia ajak gi Nilai3 untuk beli karpet dia,tup tup untuk kami rupanya.Tq mak=)

2 comments:

CintaHati Lina said...

Satu idea yang menarik..boleh saya amalkan juga tips ni..ada vacum pun tapi yg ni boleh guna bila2 masa je...thanks shaing

naza said...

Ye btol,bole guna bila2 masa.