Followers

Saturday, January 2, 2016

Perbelanjaan Sekolah Anak-anak

Tahun ni Eicha dah masuk Darjah 1 dan Ryan still dekat Prasekolah.

Bulan Disember ni memang memerlukan belanja lebih sikit sebab nak bayar yuran,beli buku,baju,kasut,bag sekolah dan sebagainya.

Cerita bab yuran sekolah,memandangkan anak-anak Naza bersekolah di sekolah kerajaan jadi kos yuran tak semahal sekolah/tadika swasta.

30hb Disember orientasi Eicha dan Ryan.Kami bayar yuran untuk PraSekolah termasuk buku dan pakaian RM134. Untuk Eicha,yuran Darjah 1 termasuk pakaian sukan 2pasang,PIBG dan lain-lain RM150.Buku sekolah RM90 (itupun banyak buku yang takde stok,kena beli 4hb nanti) 
Dan akhir sekali yuran sekolah Agama Eicha sebelah petang RM175.
Jadi jumlah untuk 2 orang RM549. Kalau hantar kat sekolah swasta kenalah sediakan at least RM1-2k seorang untuk byr enrol bagai...

List Perbelanjaan yang lain :-

Eicha
******
Bag Barbie Beroda : RM89.90
Baju Sekolah pagi 2pasang : RM124.80(Canggih)
Baju sekolah agama 2 pasang): RM75.80(beli kat hari-hari)
Tudung 3 helai +Anak tudung(beli kat hari-hari): RM25
Kasut 2 pasang : RM89.90(Company suami bagi voucher BATA RM30)
stoking : RM13.90
Inner 3helai :RM17.70
Stationery : RM50
Botol air : RM23.90
Tracksuit 2 pasang : RM35
underwear baru: RM35

Ryan
*****
Bag Ben10 free Botol air & bekas makanan :RM39.90
Stationery : RM40
Stoking :RM13.90
Kasut 2pasang : RM39.80
Tracksuit 2 pasang : RM25
Underwear baru : RM35

Tempah sticker nama untuk 2 orang kat pixajoy : RM21.80
Pembalut buku : RM16.70

Tu dia...ada lagi kot yang tak tersenarai....gedebak gedebuk mau kena sediakan RM1K untuk yuran+kelengkapan sekolah.Untuk kami RM1k tu belanja yang besar jugak.Tapi untuk anak-anak semuanya tak menjadi masalah.

Anak-anak inilah salah satu pengorbanan ibubapa kamu.Kamu cuma perlu belajar bersungguh-sungguh.Mudah-mudahan kamu akan berjaya didunia dan akhirat.











1 comment:

sofie adie said...

semoga dipermudahkan segala urusannya sis!